Fogászati implantátum

A legmodernebb fogpótlástani eljárás

Fogászati implantátum - Gyors, fájdalommentes csúcstechnológia

A fogászati implantátum a modern fogászat legkorszerűbb megoldása a hiányzó fogak pótlására. Ez áll legközelebb az eredeti fogakhoz mind egészségügyi, mind kényelmi szempontból.

Hiányzó fogak esetén a csontszövet elkezd felszívódni, ami az arcszerkezet megváltozásához is vezethet.

A fogbeültetés fő előnye, hogy a csontba ültetett implantátum stimulálja a csontszövetet, ezért a csont felszívódását megakadályozza, és a csontszövet hosszú távú stabilitását biztosítja.

A másik nagy előnye, hogy nem kell lecsiszolni, és ezáltal károsítani a szomszédos fogakat.

A fogászati implantátum alkalmazható egy, vagy egymás mellett több fog pótlására és teljes fogatlanság esetén is. Sőt, még arra is van megoldás, ha a csontszövetek már elkezdtek felszívódni.

De lássuk pontosabban, hogy miről is van szó!

Implantátumok előtte-utána

MI AZ IMPLANTÁTUM?

Az implantátum lényegében egy titánium csavar, amely vagy az alsó vagy a felső állcsontba kerül beültetésre. A titánium egy köztudottan szövetbarát anyag, amelynek a felszínéhez a csontszövet kapcsolódik. Az emberi szervezet befogadja és nem lökődik ki. Az implantátumok pótolják az elvesztett fogak gyökereit, amelyekre aztán rögzíthetőek koronák, hidak és kivehető fogsorok is.

Előnyei:

 • A fogászati implantátum természetes hatást kelt, ezért senki sem fogja észrevenni, hogy nem eredetiek a fogai. Még Ön sem fogja érzékelni a különbséget.
 • Nem mozog, így kellemetlen pillanatok sincsenek, nyugodtan tud enni-inni.
 • A rágófunkció teljes mértékben visszaáll.
 • Kevés helyet foglal el a szájban.
 • Nem zavarja a nyelvet, vagy a beszédet.

Fogászati implantátumok előtte-utána

Jelentkezzen be hozzánk Fogászati Konzultációra!

IMPLANTÁTUMok NÉHÁNY FOG PÓTLÁSÁRA

Amennyiben nem egy teljes fogsort, csak néhány fogat szükséges fogbeültetéssel pótolni, akkor a hiányzó fogak helyére implantátumokat ültetünk be, majd a gyógyulási idő után koronákat, hidakat rögzítünk a beültetett titánium műgyökerekre.

Több egymás melletti hiányzó fog pótlása esetén nem kell beültetnünk minden fog helyére implantátumot - ilyen esetekben híd megoldás készül.

Implantátum beültetés előtt és után

MENNYIRE TARTÓS MEGOLDÁS A FOGÁSZATI IMPLANTÁTUM

A fogászati implantátum akár élethosszig tartó megoldás is lehet. Ennek eléréséhez természetesen a megfelelő szájhigiéniére szükség van.

A baktériumok megtámadhatják az implantátum körüli ínyt. Emiatt rendszeres fogorvosi ellenőrzés és évente 1-2 alkalommal fogkőeltávolítás javasolt.

A dohányzás lelassítja a vérkeringést az íny ereiben, ezáltal csökkenti az íny védekezőképességét, ezért erősen ajánlott a dohányzásról való leszokás, az implantátumok beültetése előtt.

Különféle általános orvosi betegségek is csökkenthetik az implantáció sikerességét. Leginkább a cukorbetegség az, amely szintén az íny védekezőképességét csökkenti. Ilyenkor fontos a cukorbetegség nagyon alapos kezelése, karbantartása és emellett fokozott szájhigiéné fenntartása is.

MILYEN ELŐNYEI VANNAK Az IMPLANTÁTUMNAK?

 • Újra természetes, gyönyörű mosoly.
 • Úgy ehet, rághat és beszélhet, mint korábban.
 • Biztonságos, az eredményességi ráta 95-98%.
 • Csontmegtartó hatása van, biztosítja, hogy ne változzon az arcszerkezet.

Jelentkezzen be hozzánk Fogászati Konzultációra!

FOGBEÜLTETÉS TELJES FOGATLANSÁG ESETÉN

A legjobb megoldás, amikor 6-8 implantátumot az állcsontba ültetve egy fix híd készülhet a fogsor helyére.

Ideális esetben 8 implantátumra készülhet a 12 fogat pótló híd, mely teljesen rögzített a szájban. A páciens ezt nem tudja eltávolítani.

Ha a páciens már régen elvesztette a fogait az az eset állhat elő, hogy a csontfelszívódás miatt már nem lehet fix megoldást készíteni, mert az állkapocs elülső részén is felszívódott a csont. Ebben az esetben 2-3-4 implantátum beültetése után ezekre az implantátumokra egy speciálisan készített fogsort, az úgynevezett overdenture-t lehet rögzíteni.

Ennél a megoldásnál egy fix csavarozott stég kerül az implantátumokra, erre rögzül a fogsor, mely jellegében a hagyományos műfogsorra hasonlít, de az implantátum miatt annál sokkal stabilabb, és egyáltalán nem mozog. Ezenkívül az implantátumok itt is stimulálják a csontot, tehát megáll a csont sorvadása.

A FOGBEÜLTETÉS MENETE

Az eljárás megkezdése előtt a páciens helyi érzéstelenítést kap, amely garantálja, hogy a kezelés teljesen fájdalommentes lesz. A sebész fölnyitja az ínyt, behelyezi az implantátum csavarjait, és összevarrja a területet. Időre van szükség, hogy ezek a csavarok jól beágyazódjanak, emiatt néhány hónapot várni kell, mielőtt fel lehet helyezni a koronát. Hogy elkerüljük a fog nélkül maradást, a páciens erre az időre egy ideiglenes protézist kap, így enni és mosolyogni is tud.

Amennyiben az íny megfelelően begyógyult, lenyomatot veszünk és elkészítjük a hidat, vagy koronát. Ez kerül a kezelés végén az implantátumra, ez lesz a végleges fogsor.

FOGBEÜLTETÉS - MENNYI IDŐT VESZ IGÉNYBE?

A legegyszerűbb eset az, amikor valaki egy, már hiányzó fogat szeretne fogbeültetéssel pótolni, és az adott helyen az állcsont még ép és erős.

 1. A kezelés mindig egy friss CT felvétellel kezdődik: még egyszer egyeztetjük az elképzeléseket a pácienssel, majd beültetjük a titánium csavarokat.
 2. Ezt követően sor kerül egy kontroll vizsgálatra.
 3. A kezelést 3-6 hónap után lehet folyatni. Először felnyitjuk az ínyt az implantátum fölött, és néhány napra egy gyógyulási csavart csavarunk az implantátumba. Ezzel egy időben lenyomatokat veszünk.
 4. Ezt követően vázpróbát tartunk.
 5. Az utolsó kezelés alkalmával rögzítjük a végleges hidakat és a koronákat az implantátumokra.

Abban az esetben, ha a fogbeültetést megelőzi a foghúzás, akkor több találkozóra van szükség, mert a foghúzás után időt kell hagyni az íny és a csont gyógyulásának. A foghúzást követően általában 3 hónappal történik meg az implantátumok beültetése a fentebb vázolt kezelési menetrend részeként.

Amikor nagyobb mértékű csontpótlásra van szükség, akkor a csontpótlás után általában 6 hónappal kezdődhet meg az implantátumok behelyezése.

Jelentkezzen be hozzánk Fogászati Konzultációra!

Referenciák

Közel 20 év tapasztalattal és több, mint 4000 beültetett implantátummal, nincs olyan eset, amivel még ne találkoztunk volna. Nincsenek reménytelen esetek, nézze meg referencia galériánkat!

All-on-4

Azonnali implantáció! Teljes foghiány esetén lehetőség van azonnali FIX fogpótlások készítésére, így nem szükséges kivehető fogsort hordania.

Mosolytervezés

A fogászati rehabilitáció nem csak technika és felszereltség kérdése. Az esztétikum, a fogak hossza, színe, elhelyezkedése is nagyon fontos, mert ezen fog múlni, hogy a kezelés végén tényleg sajátjának fogja e érezni új fogsorát.