Fogpótlások

Hagyományos megoldások: hidek és koronák

Fogpótlási megoldások

Sok embernek a fogpótlások hallatán egy fekete szélű, szégyelnivaló fogkorona jut eszébe, amit nehéz tisztítani.

Igen, ez sokszor igaz volt még akár 10-20 évvel ezelőtt is.

Manapság viszont igenis képesek vagyunk tökéletes esztétikai és funkcionális fogpótlásokat készíteni.

A rendelőnkben készített koronák, hidak elérhetőek fémmentes, vagy akár teljes kerámiából is. Fogtechnikai laboratóriumunkban nagyítóval és számítógépes tervezéssel történik a fogpótlások elkészítése.

Lássuk egy kicsit részletesebben miről is van szó!

Hidak és koronák

A fogászati híd egy esztétikus, tartós megoldás, ám elsősorban apróbb foghiány esetén lehet őket alkalmazni. Egy tipikus megoldás, amikor egy hiányzó fogat úgy pótol a fogorvos, hogy a két szomszédos fogat lecsiszolja, ezekre a fogakra rögzít egy három koronából álló hidat.

A koronák és hidak nagyon szép esztétikai eredményt adnak, rágásra is jól lehet használni őket. A jól és pontosan elkészített hidak, amiket aztán a páciensek tökéletesen tisztán is tartanak, hosszú évekre jelentenek esztétikus és kényelmes megoldást.

Azonban ma már a hidak sem tartoznak a legmodernebb eljárások közé. Ennek két fő oka van.

  1. Amikor a hidak készülnek, a hidakat tartó pillérfogakat le kell csiszolnia a fogorvosnak. Ez azt jelenti, hogy a fogak akár 70 %-át el kell fúrnia ahhoz, hogy koronát tartó hidakat lehessen a fogakra helyezni.
    Teljesen ép fogaknál, ez azt jelenti, hogy nagy trauma éri az egészséges fogakat. Sokszor előfordul, hogy a korábban ép, de lecsiszolt fogak is begyulladnak a későbbiekben. Így további gyökérkezelés válhat szükségessé - ennek sikertelensége esetén a híd is elvesztésre kerülhet.
  2. A legnagyobb hátránya a hidaknak az, hogy az eltávolított fog helyén csak egy hídtag lesz, ami a két szomszédos fogon támaszkodik. Nem lesz tehát semmi, ami a csontot ezen a területen stimulálja, ezért a híd alatt sorvadni fog a csontszövet - ahogy ezt kicsit korábban már bemutattam.

Jelentkezzen be hozzánk Fogászati Konzultációra!

A koronák és hidak anyagai

A koronák és hidak készítéséhez legtöbbször kétféle anyagot használunk. Hadd mutassam be most ezek előnyeit és hátrányait.

Fémkerámia koronák

Koronák és hidak esetén a fogorvosok leggyakrabban az úgynevezett fémkerámia koronákat használják. Ezeknél a koronáknál és hidaknál a fogtechnikusok először egy vékony fémvázat készítenek, majd egy második fázisban fogászati porcelánnal fedik be a fémvázat.

A fém adja a pótlások merevségét, a kerámia, pedig gyönyörű esztétikai tulajdonságai révén lehetővé teszi, hogy teljesen élethű koronák, hidak készülhessenek. Tehát a fém felel a tartósságért, a kerámia pedig az esztétikáért.

A fémkerámia koronák könnyen tisztíthatóak, erősek, tartósak. Tökéletes szájhigiéné esetén akár 30-40 évig is jól funkcionálnak.

Egyetlen hátrányuk csupán az, hogy az évek múlásával mindannyiunk ínye egy kicsit visszahúzódik. Koronázott frontfogak esetén ez azt jelenti, hogy a belső fémváz sötét árnyékot adhat a fogak nyaki részén. Ezért amikor az íny visszahúzódik, akkor a fogak nyaki része enyhén sötétebbnek, szürkébbnek tűnhet.

Cirkónium koronák

Az elmúlt 10 év újítása a cirkónium koronák és hidak használata a fogászatban. Itt a merevséget adó váz nem egy szürke fém, hanem egy teljesen fehér anyag az ún. cirkónium-oxid. Erre a nagyon erős fehér vázra kerül második lépésben a leplező porcelán réteg.

Tulajdonságaikban a cirkónium vázas és a fémkerámia koronák, hidak teljesen megegyeznek. Mindkettő típus alkalmas akár nagy hidak készítésére is, erős tartós megoldások.

A cirkónium koronák egyik előnye az esztétikában rejlik. Nagy előnyük a fémkerámiával szemben, hogy ínyvisszahúzódás esetén ez a típus nem szürkíti el a fogak nyaki részét, ezért a felső frontfogak esetén leggyakrabban ezt tanácsoljuk pácienseink részére!

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy vannak páciensek, akik kifejezetten nem szeretnék, hogy bármilyen fém vagy fémváz legyen a szájukban. A cirkóniumból készült koronák és hidak ezen speciális igényeknek is megfelelnek, ugyanis a cirkónium fémmentes, ún. biokompatibilis anyagnak számít.

Préselt kerámia

Bár a fogpótlásban elsősorban fémkerámia és cirkónium koronákat használunk, meg kell említenem a préskerámia koronákat is. Ez is egy fémmentes megoldás, a koronát ugyanis 100%-ig kerámiából készítik (nagy nyomás alatt, magas hőmérsékleten égetik). Az eredmény egy tökéletesen fényáteresztő anyag, aminek a színe a készítés során a meglévő fogainak színéhez igazítható.

A préskerámia nagy előnye az esztétika, hátrány azonban a cirkóniummal és fémkerámiával szemben, hogy kisebb a szakítószilárdsága. Préskerámia koronát ezért kizárólag szóló koronákhoz, héjakhoz használunk.

Front fogakra készített restaurációk esetén azonban annyira élethű fogpótlás készíthető préskerámiából, hogy még közelről sem lehet megkülönböztetni egy saját fogat és egy műkoronát. Legyakoribb alkalmazási területe a meglévő frontfogak formájának, hosszának , színének, vagyis az esztétikájának a megvátoztatása.

A kezelés során meg fogjuk Öntől kérdezni, hogy fémkerámia, vagy cirkónium koronát szeretne-e választani. Most már Ön is tudja a különbséget a két anyag között, és reményeim szerint könnyebben és jobban fog dönteni.

Ha a legszebb megoldást szeretné, válassza a cirkóniumot. Ha fontos, hogy a kezelés minél kevesebbe kerüljön, akkor a fémkerámia a jó válasz. A köztes megoldás pedig az lehet, hogy a jól látható frontfogakra cirkon koronát, a hátsó fogakra pedig fémkerámia koronát kér.

A koronákat és hidakat a fogbeültetések során is használják, így amit az anyagokról megbeszéltünk, ugyanúgy érvényes lesz az implantátumokra rögzített koronákra is. Előtte vegyük át alaposan, hogy mit is jelent a fogbeültetés.

Jelentkezzen be hozzánk Fogászati Konzultációra!

Fogászati implantáció

A fog implantátum valójában egy titán csavar. A titánról köztudott, hogy az emberi szervezet sajátjaként fogadja el, így a legnagyobb biztonságot nyújtó technológia. Élethosszig tartó megoldás fogai pótlására.

All-on-4

Azonnali implantáció! Teljes foghiány esetén lehetőség van azonnali FIX fogpótlások készítésére, így nem szükséges kivehető fogsort hordania.

Szakorvosi konzultáció

Alapos vizsgálat nélkül nincs magas színvonalú ellátás. Ez az alapja a kezelések sikerességének.